3 Haz 2013

Orkidenin salep ve Maraş dondurmasıyla olan birlikteliği

Orkide
Latince adı: Orchis mas kula .
Salep, çayırotu, çam çiçeği, Orchis, tuber, salep isimleriyle de anılıyor.
Orchidaceae familyasına ait 15 cm boyunda çiçekli, tek çenekli ve yumrulu bir bitki.
Genellikle dağ ekosistemlerinde doğal olarak yetişiyor. Mor, beyaz, sarı ve turuncu
çiçekler açıyor. Orkidenin salep elde edilen türlerinin hepsi yumrulardan oluşuyor.
İçerdiği en önemli madde glikomannan.Çoğunluk la Batı, Güneybatı, Güney ve kuzey
Anadolu olmakla beraber anadolulu'nun bir çok yerinde 24 cinsi Muğla, Isparta, Kastomunu,
Safrobolu, Antalya ve  Kahramanmaraş yabani olarak yetişiyor. Araştırmalara göre ülkemizde
yılda 30 milyon kök orkide yumrusu salep yapılmak üzere toplanıyor.
1 kilo salep üretebilmesi için 1000-4000 orkide yumrusu gerekiyor.
Orkide sadece salep yapımı için değil kıvam arttırıcı özelliği nedeni ile dondurma
yapımında da kullanılıyor. Özel Kahramanmaraş dondurması olarak bilinen
dondurmaya tat ve koku kazandıran bir tür orkide dünyada sadece Kahramanmaraş'ın
Ahırdağı'nda yetişiyor. Hakiki Maraş dondurmasının  sadece Maraş'ta üretebilmesinin ve lezzetinin
başka hiç bir yerde bulunmamasının nedeni belki de budur.

0 yorum:

Yorum Gönder